Избор на интериорни врати за дома със стил

Входната врата на дома трябва да бъде „желязна“, здрава и масивна със семпъл вид. Нейната основна функция е да подсигури вашето лично пространство у дома. С интериорните врати нещата не стоят така. При тях можем да си позволим повече креативност. И могат да изминат дни и часове, докато изберем най-хубавите интериорни врати за дома. Ще ви дадем няколко полезни съвета при избора на интериорни врати в София.

Нещата, за които трябва да помислим, са:

  • Размер на вратите
  • Стил
  • С две крила или с едно
  • Или пък тип слайд?

Съветваме все пак да се спрете на един тип или цвят врата и да се придържате към неговите вариации при обзавеждането на дома.

Окачените врати са, разбира се, най-често срещани. Но дали да имат стъкла или да са врати без стъкла? Това са все въпроси, които провокират още въпроси след себе си. Можете да подберете според типа помещение, към което ще води вратата.

Към спалнята можете да изберете стандартна окачена врата без стъкла.

Вратите с две крила са елегантно решение, но не се лъжете, че осигуряват по-голямо пространство за преминаване от едното помещение към другото. Тези врати са подходящи за преход между всекидневната и хола или кухнята и всекидневната.

Изцяло остъклените врати или по-известни като френски врати правят интериора у дома изтънчен, създават усещането за по-голямо пространство и дават възможност за по-добро разпространение на светлина.

Вратите от френски тип пасват на помещения както с по-традиционен стил, така и на помещения с модерен дизайн. Препоръчваме обаче да вземете врата със стандартна правоъгълна форма, а не със заоблена горна част, тъй като този тип е по-претенциозен, труден за монтиране и изисква специфична рамка.

За килера и банята можете да изберете по-дискретни врати, като за килера може да бъде и плъзгаща се врата без натрапваща се брава. Тя се прибира навътре към стената и по този начин не изпъква с панти, специална каса и пр. При избора на плъзгащи се врати обърнете специално внимание на инсталацията и закачването на вратата с релси, по които да се плъзга.

Не на последно място, при избора на интериорни врати следете за материала, от който са изработени. Врати от талашит със сигурност не ви трябват, най-добре е да изберете врата от бук или дъб – солидно дърво, което ще направи инвестицията ви разумна, а вратите ще ви служат години наред!