Как да изберем ски каска

Каската е задължителен елемент от ски екипировката и оборудването, което е необходимо да си набавите преди да поемете на път за планина. Ски каската предпазва главата ви при падане в снега, а междувременно ви пази топло и предотвратява изстиване и разболяване поради по-суровите метеорологични условия на пистата.

Елементи на ски каската

Точно както маратонките се различават от туристическите обувки, ски каската се различава от каските за колоездене или скейтборд. Ски каската има специфични елементи като например част, която покрива ушите или материя, която абсорбира по-бързо влагата.

Черупка. Черупката или външният слой на шлема представлява твърда повърхност (най-често ABS пластмаса с висока устойчивост), която предпазва главата от остри предмети, удари и ожулвания.

Вътрешна подплата. В общия случай се изработва от EPS пяна (експандиран полистирен). Този материал е проектиран да абсорбира различни въздействия. При тежко падане пяната може да се компресира, като това понякога е видимо, а друг път остава невидимо за окото. Във всеки случай след сериозно падане и удар по главата специалистите препоръчват ски каската да бъде заменена с нова.

Устройство на ски каската

In-mold каска – изработва се чрез прикрепване на черупката до пяна, която е устойчива на натиск и удари, като слепването се прави в общ процес на леене. Тези каски изглеждат елегантно и са по-леки от каските, изработвани с шприц.

Injection-molded каски – пяната и черупката се изработват поотделно и след това се слепват. Тези каски са изключително издържливи при падания и удари в сравнение с in-mold каските.

Размери на ски каските

При избора на ски каска е добре да пробвате желания модел преди да го закупите. Каската трябва да бъде удобна на главата ви и да бъде поставена в правилна позиция за най-добра защита. Скиорите съветват при избора на ски каска да вземете и вашите ски очила, с които да пробвате.

За да разберете какъв е правилният за вас размер на ски каска, трябва да измерите главата си или просто да пробвате няколко различни модела каски. С помощта на метър можете ръчно да измерите, като поставите метъра над веждите и след това го завъртите над ушите. Мярката на най-голямата обиколка на главата определя и размера на ски каската, от която ще имате нужда. След това можете да се ориентирате по етикетите на каските.

Правилната ски каска трябва да ви бъде удобна, но не бива да ви стяга. Тя трябва да стои статично на главата ви и да не се размества напред или назад. Пробвайте различни модели каски като се опитате да регулирате механизма за оразмеряване на каската.